Ghidul tău pentru Leonizi: Cum să vezi spectacolul meteoric aprins din noiembrie
Spectacolul meteoric strălucitor și rapid va atinge maximul pe 18 noiembrie, apărând în toate părțile cerului.
NASA/Ames Research Center/ISAS/Shinsuke Abe și Hajime Yano
Morsele căzute ale unei comete antice vor zgudui atmosfera noastră în această lună, producând una dintre cele mai faimoase ploi de meteori anuale cunoscută pentru strălucirea și culorile sale.
Anul acesta, ploaia de meteori Leonid va traversa cerurile Pământului din 3 noiembrie până pe 2 decembrie, atingând vârful pe 18 noiembrie în jurul orei 1 a.m. ET. Ar fi bine să fiți atenți la meteori și mingi de foc care luminează cerul din noaptea de 17 noiembrie până la zorii zilei următoare.
Pentru a asigura cea mai bună vizionare a ploii de meteori, ar trebui să începeți să vă uitați în sus după miezul nopții, cu orele de vârf pentru observare având loc chiar înainte de răsărit. Nu trebuie să vă orientați într-o direcție anume, deoarece Leonizii sunt vizibili în toate părțile cerului. Este mai bine să observați Leonizii departe de radiantul său, adică punctul din cer din care par să radieze. În acest caz, punctul radiant al ploii de meteori este constelația Leului, dar dacă vă uitați direct la ea, meteori vor părea mai scurți. Așadar, s-ar putea să doriți să priviți într-o direcție diferită pentru a captura toți Leonizii în gloria lor lungă și strălucitoare.
Nu aveți nevoie de un telescop sau binoclu pentru a vedea Leonizii. Pentru a asigura condiții bune de observare, ar trebui să mergeți în cea mai întunecată locație posibilă, posibil pe o acoperiș dacă locuiți într-un oraș. Din păcate, ploaia de meteori Leonide va trebui să concureze cu lumina puternică a lunii în acest an. Luna plină va atinge iluminarea maximă pe 15 noiembrie, exact când ploaia de meteori se pregătește să își arate bilele de foc. Leonidele vor atinge vârful cu o lună în scădere în cerul nopții, ceea ce va face puțin mai dificil să observi meteori.
Leonidele produc bile de foc strălucitoare și meteori care ating Pământul și care pot fi destul de colorați. Bilele de foc provin din bucăți mai mari de material și, prin urmare, produc explozii mai mari de lumină și culoare care durează mai mult decât o dâră medie de meteor. Trecând aproape de orizont, meteori care ating Pământul se mândresc adesea cu cozi lungi și colorate. Meteori sunt, de asemenea, rapizi, alergând pe ceruri cu viteze de 44 de mile (71 de kilometri) pe secundă, ceea ce face din Leonide una dintre cele mai rapide ploi de meteori.
Ploile de meteori sunt bucăți desprinse din comete și asteroizi în timp ce trec pe lângă Pământ. Pe măsură ce cometele se apropie de Soare, materialul lor plin de praf formează o coadă care le urmează pe orbita lor. În fiecare an, orbita Pământului plasează planeta într-o poziție de a traversa calea acestui traseu de deșeuri. O parte din praf interacționează cu atmosfera Pământului și se descompune, creând dâre de foc pe cerurile noastre.
Leonidele își au originea în Cometa 55P/Tempel-Tuttle, care orbitează Soarele la fiecare 33 de ani. Ernst Tempel și Horace Tuttle au descoperit cometa, care măsoară aproximativ 2,24 mile (3,6 km) în diametru, în 1865 și 1866. O dată la 33 de ani, când ploaia are loc în același timp cu faptul că cometa este cea mai aproape de Soare, observatorii cerului sunt răsfățați cu o furtună de Leonide. Pe măsură ce cometa se mișcă prin sistemul solar interior, noi seturi de particule de cometă se desprind și se transformă rapid în dâre alungite de lumină.
În timpul vârfului unei furtuni de Leonide, spectatorii pot vedea sute până la mii de meteori pe oră. Ultima furtună de meteori a avut loc în anii anteriori, producând 500 până la 1.000 de meteori pe oră. Deși este puțin probabil ca o furtună de meteori să aibă loc în acest an, Leonidele sunt încă garantate să ofere un spectacol decent. Așadar, va merita să stai treaz și să te bucuri de cerul nopții.