Caffeine Kicker: Ar trebui să-ți începi ziua cu cafea filtrată sau espresso?
Când este momentul să te apuci de treabă, mulți americani aleg o cană fierbinte de cafea. Este important să știi cum să îți ajustezi corect aportul de cofeină dimineața.
Fă-o: Dacă ești dependent de cofeină, poți simți o stare de oboseală fără ea. Totuși, un consum excesiv de cofeină poate duce la dureri de cap, greață sau iritabilitate. A avea prea puțină cofeină nu este ideal, dar este preferabil în comparație cu un surplus -- poți oricând să iei o altă porție. Cei care caută exact doza potrivită de cafea se pot întreba dacă cafeaua americană obișnuită sau espresso oferă mai mult din acest stimulant natural.
Deși diferitele tipuri de cafea variază în conținutul de cofeină, există câteva sfaturi utile pentru a înțelege mai bine acest aspect, ceea ce poate face diferența între o zi productivă și una în care nu te poți concentra.
Espresso conține mai multă cofeină, în ciuda dimensiunii sale mici
Espresso conține mai multă cofeină pe uncie decât cafeaua filtrată, ceea ce înseamnă că vei obține o dozare mai mare de energie dintr-o porție din acest preparat.
Diferența dintre cele două tipuri de cafea constă în modul de preparare. Espresso este realizat prin aplicarea unei presiuni mari pentru a extrage câteva uncii de cafea concentrată. Caféaua filtrată este obținută prin trecerea apei fierbinți prin boabele măcinate, ceea ce produce o băutură mai diluată, dar consumată în volume mai mari.
În medie, un espresso conține aproximativ 63 de miligrame de cofeină pe uncie, iar o porție de 0,75 uncii de espresso poate furniza 75 de miligrame. Comparativ, cafeaua filtrată oferă între 12 și 16 miligrame de cofeină pe uncie.
Conținutul de cafeină depinde de volumul și tipul de boabe
Cantitatea de cofeină din espresso sau cafea filtrată variază în funcție de tipul de boabe utilizate. Majoritatea cafelei consumate la nivel global este cafea arabica, care conține aproximativ jumătate din cofeina boabelor robusta. Multe mărci folosesc boabe arabica, dar uneori le amestecă pentru a obține un plus de energie.
Latte-urile și cappuccino-urile includ adesea două shot-uri de espresso într-o băutură de 12 uncii, având un conținut de aproximativ 126 până la 150 de miligrame de cofeină. Starbucks utilizează două shot-uri de espresso pentru băuturi de 16 uncii Grande și 20 de uncii Venti, cu excepția cazului în care se specifică altceva.
Espresso oferă un impuls rapid, dar cafeaua filtrată poate depăși cantitatea de cofeină dintr-o porție de espresso. De exemplu, o cafea de 10 uncii de la Dunkin Donuts conține 180 de miligrame de cofeină, iar o cafea de 12 uncii de la Starbucks oferă 235 de miligrame. Astfel, o cană de cafea conține mai multă cofeină decât câteva shot-uri de espresso.
Are espresso mai multă cafeină decât cafeaua filtrată?
Espresso are mai multă cofeină pe uncie decât cafeaua filtrată. Totuși, variabile precum amestecul de boabe și volumul băuturii pot influența cantitatea exactă de cofeină. În general, o cană de cafea filtrată va avea mai multă cofeină decât un shot de espresso.
Alegerea între cele două tipuri de cafea depinde de cât de repede dorești să simți efectul energizant și de câtă cafea vrei să consumi în total.
Câtă cafeină este în latte-uri și cappuccino?
Într-un latte sau cappuccino, de obicei sunt incluse două shot-uri de espresso, ceea ce înseamnă că vei consuma între 120 și 150 de miligrame de cofeină în fiecare băutură.