Șeful Samsung intenționează să curețe compania de managementul lent din domeniul cipurilor

Șeful Samsung intenționează să curețe compania de managementul lent din domeniul cipurilor

După un deceniu de când moștenitorul familiei fondatorului Samsung în a treia generație, Lee Jae-yong, a preluat conducerea corporației sud-coreene, el se confruntă cu cea mai serioasă probă a abilităților sale de afaceri în lupta împotriva crizei corporative cu care compania se confruntă.

Compania Samsung este cel mai mare producător de cipuri de memorie din lume, dar a rămas în urmă față de competitorul său SK hynix în noul domeniu promițător — pe piața cipurilor de memorie HBM pentru acceleratoare AI. Compania nu a realizat progrese semnificative în îndeplinirea planului lui Lee de a depăși Taiwan Semiconductor Manufacturing Company în domeniul proceselor tehnologice avansate până în 2030. În sectoare precum ecranele și smartphone-urile, unde a dominat anterior, Samsung își pierde cota de piață sub presiunea competitorilor chinezi.

Situația nu a fost îmbunătățită de faptul că Samsung s-a confruntat în acest an cu o grevă a angajaților din cauza unui conflict cu sindicatul referitor la salarii și condiții de muncă. Criticile din partea investitorilor cresc, nemulțumiți de scăderea acțiunilor cu mai mult de 30% în acest an, chiar și în contextul anunțului unui program de răscumpărare a acțiunilor în valoare de 7,1 miliarde de dolari. De asemenea, victoria lui Donald Trump la alegerile din SUA a adus incertitudine în perspectivele sectorului tehnologic global și ale Coreei de Sud, a cărei economie depinde în mare măsură de exportul de cipuri. „Criza Samsung este criza Coreei”, subliniază Park Joo-gun, șeful grupului de cercetare Leaders Index.

Povestea personală a lui Lee Jae-yong este, de asemenea, ambiguă. După ce a obținut o educație la Harvard Business School, el și-a început cariera cu un proiect eșuat, e-Samsung, în 2000. Mai târziu, a fost implicat într-un scandal de corupție legat de fostul președinte al Coreei de Sud, Park Geun-hye, și a petrecut 19 luni în închisoare. După eliberarea sa în 2021, a primit un verdict de achitare în 2022. Park Sangin, profesor de economie la Universitatea Națională din Seul, a remarcat un stil de conducere mai prudent al lui Lee în comparație cu cel demonstrat de alte conglomerate familiale - chaeboli. „Spre deosebire de liderii de generația a treia de la Hyundai și LG, Lee nu a demonstrat nicio decizie majoră sau îndrăzneață”, a spus Sangin. El se deosebește și de tatăl său, Lee Kun-hee, care a declarat război defectelor în producție.

Cu toate acestea, Samsung nu își pierde optimismul. Compania a anunțat construcția unui nou centru de dezvoltare a chipurilor în valoare de 14,4 miliarde de dolari și intenționează să lanseze un chip de memorie competitiv HBM4 în a doua jumătate a anului 2025. Sub conducerea lui Lee, compania a diversificat cu succes afacerea, dezvoltând domeniile biotehnologiilor și componentelor auto.

Investitorii instituționali își păstrează încrederea în Samsung, sperând la o redresare a pieței globale de memorie pe fondul creșterii cererii pentru infrastructura de IA. Cu toate acestea, ei insistă asupra necesității reformării structurii opace de guvernanță corporativă.

Samsung Electronics intenționează să efectueze o curățare a conducerii superioare a diviziilor sale de semiconductori, care, potrivit analiștilor, se adaptează cu dificultate la schimbările de pe piața globală a circuitelor integrate, cauzate de dezvoltarea rapidă a tehnologiilor IA.

Înapoi la pagina principală