Cercetătorii chinezi au descoperit o nouă confirmare a vechii ipoteze că, acum miliarde de ani, nordul planetei Marte era acoperit de un ocean. Urmele oceanului au fost identificate în datele transmise de roverul „Zhurong”, iar cercetătorii au reușit să observe contururile liniei de coastă.
Roverul „Zhurong”. Sursa imaginii: China News Service
„Zhurong” a aterizat pe suprafața marțiană în 2021, în câmpia Utopia. Aparatul a parcurs 2 km, investigând geologia zonei în căutarea semnelor de apă sau gheață. Combinând observațiile de la camerele roverului și georadar cu datele de la senzori de distanță obținute de la aparatele orbitale, profesorul Bo Wu de la Universitatea Politehnică din Hong Kong și colegii săi au descoperit mai multe obiecte relevante pentru apă în zona de aterizare. Acestea includ adâncimi conice de tip crater, canale, canale sedimentare și formațiuni de vulcani de noroi, toate indicând existența unei linii de coastă.
Studiile asupra compoziției depozitelor de suprafață din această zonă sugerează că oceanul a existat, cel mai probabil, acum 3,68 miliarde de ani. În această perioadă, pe fundul oceanului au început să se formeze diverse minerale legate de apă, inclusiv silice hidratat. „Apa a fost foarte nămoloasă, ceea ce a dus la formarea unei structuri stratificate a depozitelor”, a explicat coautorul studiului Sergey Krasilnikov. Oceanul s-a înghețat pentru o perioadă de 10.000 până la 100.000 de ani, iar linia de coastă a început să erodeze, secând complet aproximativ 260 de milioane de ani mai târziu. Acest scenariu a fost contestat de conferențiarul Benjamin Cardenas de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, care a susținut că eroziunea pe parcursul miliardelor de ani ar fi distrus semnele fragile ale liniei de coastă. Profesorul Wu a fost de acord, dar a sugerat că semnele descoperite de „Zhurong” au fost ridicate din cauza impacturilor ulterioare ale asteroizilor.
Prezența apei ar indica, de asemenea, că Marte ar fi putut avea condiții favorabile pentru dezvoltarea microorganismelor. Oamenii de știință continuă să investigheze motivele pentru care apa a început să dispară în spațiu acum aproximativ 3 miliarde de ani. O posibilă cauză ar putea fi furtunile solare frecvente ale stelei noastre tinere, care au distrus atmosfera marțiană odată densă.