NVIDIA Computer Finds Largest Known Prime, Blows Past Record by 16 Million Digits
Un sondaj GIMPS a descoperit un număr prim cu peste 41 de milioane de cifre, depășind anteriorul record cu mai mult de 16 milioane de cifre.
Foto: Annabelle Chih/Bloomberg via Getty Images
Să te dai la o parte 282,589,933-1, există un nou gigant prim în oraș. Așa este: un cercetător și fost angajat NVIDIA a găsit 2136,279,841-1, cel mai mare număr prim cunoscut, care depășește fostul deținător al recordului cu peste 16 milioane de cifre.
Numerele prime sunt numere întregi pozitive care nu au alți divizori întregi pozitivi în afară de 1 și de ele însele. Sau, mai simplu, sunt numere care nu pot fi împărțite uniform de nimic altceva decât de 1 și de numărul în sine. Câteva exemple: 2, 3, 5, 7, 11, și spre cealaltă extremă a scalei numerelor întregi pozitive, 2136,279,841-1.
Numărul nou descoperit este prescurtat ca M136279841, ceea ce îl face puțin mai ușor de menționat în conversație. Este calculat prin înmulțirea a două numere de 136,279,841 de ori, apoi scăzând unul. Această cifră este doar a 52-a Mersenne prim cunoscut, o clasă specială de numere prime studiate de călugărul Marin Mersenne la începutul anilor 1600.
Luke Durant este un cercetător și fost angajat NVIDIA care contribuie la Marea Căutare de Numere Prime Mersenne de pe Internet, sau GIMPS. De fapt, el este „cel mai prolific contributor al GIMPS”. GIMPS a descoperit primul său număr prim Mersenne în 1996. Sondajul a descoperit ultimele 18 numere prime Mersenne, iar voluntarii pot căuta numerele prime folosind un program gratuit.
Durant a folosit un supercomputer compus din mii de GPU-uri în 17 țări diferite pentru a găsi numărul, mai întâi cu un NVIDIA A100 în Irlanda, și apoi confirmat de un NVIDIA H100 în Texas. Pentru eforturile sale, Durant va primi 3.000 de dolari de la GIMPS.
Numerele prime găsite de GIMPS sunt identificate folosind un test Fermat pentru numere prime probabile și apoi verificate riguros printr-un test de primalitate Lucas-Lehmer. “Aceasta este prima primă GIMPS descoperită folosind un test pentru numere prime probabile, ceea ce a stârnit o oarecare dezbatere cu privire la data oficială a descoperirii,” a scris echipa GIMPS. “Am ales data Lucas-Lehmer.”
Care este scopul acestui lucru? E greu de spus deocamdată. “În prezent, există puține utilizări practice pentru aceste mari numere prime Mersenne,” a scris echipa, adăugând că “aceleași îndoieli au existat acum câteva decenii până când au fost dezvoltate algoritmi importanți de criptografie bazate pe numere prime.” Pe lângă fiorul vânătorii—și, desigur, o recompensă în bani—găsirea numerelor prime este similară cu cercetarea fundamentală în matematică și informatică. Pe lângă identificarea efectivă a figurilor, demonstrează capacitățile supercomputerele de cloud—rețele de GPU-uri precum cele care au găsit recent M136279841.
Numărul prim recent a justificat o recompensă de 3.000 de dolari. Dar prima primă de o sută de milioane de cifre va justifica un premiu de 150.000 de dolari, iar 250.000 de dolari pentru prima primă de un miliard de cifre! Așa că ce mai aștepți?