Astăzi, 23 octombrie 2024

Huawei a păcălit TSMC și a ocolit sancțiunile

Compania taiwaneză TSMC a informat autoritățile americane despre o posibilă încercare a Huawei de a ocoli sancțiunile și de a produce cipuri pentru acceleratoare AI. Potrivit Financial Times, TSMC a tras o alarmă după ce un client a plasat o comandă pentru producția de cipuri care semănau suspect de mult cu Huawei Ascend 910B, destinate antrenării modelelor lingvistice mari.

my image

Se raportează că o companie terță a comandat de la TSMC cipuri care semănau suspect cu soluțiile Huawei, iar TSMC a informat autoritățile din SUA. Nu au fost găsite motive formale pentru refuz, iar cipurile au fost fabricate. Ulterior, specialiștii laboratorului TechInsights au descoperit că acceleratorul AI modern Huawei Ascend 910B conține un cip fabricat de TSMC pe un proces tehnologic de 7 nm. Huawei a declarat că „niciodată nu a fabricat cipul 910B”.

Ca urmare, TSMC a fost supus unui investigații din partea Ministerului Comerțului din SUA cu privire la livrările de procesoare pentru inteligența artificială sau smartphone-uri Huawei. TSMC a declarat: „Colaborăm cu Ministerul Comerțului din SUA, dar nu avem cunoștință despre vreo investigație în curs de desfășurare împotriva noastră”.

Reamintim că din 2020, SUA au întărit controlul asupra exportului de cipuri avansate pentru companiile chineze, motivând acest lucru prin riscurile pentru securitatea națională. Autoritățile americane se tem că tehnologiile ar putea fi folosite pentru nevoile militare ale Chinei. Din 15 mai 2020, TSMC a încetat să mai producă cipuri pentru acceleratoare AI și smartphone-uri Huawei. Huawei a fost sub atenția constantă a SUA, care suspectează compania de spionaj prin echipamentele sale de telecomunicații.

Sancțiunile dure împotriva Huawei au avut un impact semnificativ asupra rezultatelor financiare ale gigantului tehnologic, obligând furnizorii din SUA, apoi din Regatul Unit și Uniunea Europeană, să înlocuiască echipamentele companiei. SUA au blocat accesul Huawei la cipuri fabricate cu tehnologii americane, ceea ce a privat Huawei de posibilitatea de a comanda cipuri esențiale pentru producția de smartphone-uri și infrastructura de comunicații.

Aceste restricții au stimulat China să accelereze independența sa tehnologică. Numărul brevetelor în domeniul inteligenței artificiale a crescut cu 42% în anii 2023-2024, iar dezvoltatorii chinezi de cipuri, precum Loongson, au anunțat progrese în crearea de procesoare care ar putea ajunge din urmă omologii occidentali în câțiva ani. Cel mai recent procesor Loongson 3B6600, bazat pe arhitectura LoongArch, este comparabil cu produsele Intel și AMD de 7 nm, prezentate acum trei-cinci ani.

Întoarce-te la pagina principală