H5N1 Gripa Aviară Infectează Mai Mulți Oameni Decât Știm
Noile cercetări sugerează că un procent mic, dar semnificativ, de fermieri de lapte care lucrează aproape de vacile infectate au contractat recent H5N1, adesea fără să știe.
© Peter Wade via Getty
H5N1 gripa aviară infectează probabil mai multe persoane decât se știa anterior. Cercetările recente arată că 7% dintre fermierii de lapte monitorizați din Michigan și Colorado au fost testați pozitiv pentru anticorpi la virus.
Din 2022, tulpinile foarte patogene ale virusului gripal aviar A H5N1 au început să se răspândească din ce în ce mai mult de la păsări la mamifere. În acest an, H5N1 s-a răspândit pe scară largă printre vacile de lapte și alte animale de fermă din Statele Unite. De asemenea, au fost confirmate 46 de cazuri umane de H5N1 în SUA în acest an, majoritatea fiind considerate a proveni de la bovine sau păsări de curte. Aceste rezultate sugerează necesitatea unei vigilențe mai mari pentru a preveni un potențial dezastru.
CDC a colaborat cu oficialii din domeniul sănătății din Michigan și Colorado pentru a intervieva și a testa sângele lucrătorilor de la fermele de lapte locale. Dintre cei 115 lucrători testați, opt aveau anticorpi H5N1, indicând că au contractat virusul în trecut. Însă, doar patru dintre acești lucrători își amintesc că au fost recent bolnavi.
Pe partea pozitivă, aceste cazuri nu înseamnă că virusul s-a adaptat la oameni, cel puțin momentan. Lucrătorii infectați au raportat că au muls vaci sau au curățat sala de mulgere recent, iar cele patru cazuri bolnave au avut loc pe ferme unde H5N1 a fost detectat la vacile din apropiere. Acest lucru sugerează că virusul s-a răspândit probabil de la vaci la acești lucrători. Alte date nu arată semne de activitate neobișnuită a gripei în SUA în ultima vreme, ceea ce reduce și mai mult posibilitatea ca H5N1 să fi pătruns în populația generală.
Cu toate acestea, focarele de H5N1 la vacile de lapte au avut loc în 48 de state în acest an, iar mii de lucrători au fost probabil expuși acestor vaci infectate. Prin urmare, cazurile umane confirmate sunt aproape cu siguranță o subestimare substanțială a adevăratei daune.
Pe măsură ce aceste virusuri se răspândesc mai mult de la păsări la mamifere, este mai probabil să evolueze în tulpini care pot fi ușor transmise între mamifere. Cu cât H5N1 are mai multe șanse să infecteze oamenii, cu atât este mai probabil ca o tulpină să capteze mutațiile necesare pentru a deveni o pandemie mortală. Astfel, cu cât suntem mai puțin eficienți în a identifica aceste cazuri timpurii, cu atât va fi mai dificil să prevenim H5N1 să devină o problemă majoră.
Cercetătorii spun că este evident că este nevoie de măsuri suplimentare pentru a urmări și preveni răspândirea H5N1 pe fermele de lapte.
„Constatările subliniază necesitatea monitorizării active a lucrătorilor expuși și a testării pentru a detecta și trata infecțiile HPAI A(H5), inclusiv la persoanele cu simptome foarte ușoare,” au afirmat ei. „Aceste eforturi ar trebui să fie însoțite de educația lucrătorilor agricoli cu privire la riscurile de infecție și măsurile de prevenire.”