Google cere angajaților să distrugă corespondența care ar putea fi utilizată împotriva companiei în instanță de mai bine de 15 ani.

Google cere angajaților să distrugă corespondența care ar putea fi utilizată împotriva companiei în instanță de mai bine de 15 ani.

În încercarea de a-și ușura confruntarea cu acțiunile antimonopol și alte plângeri, Google a început să solicite angajaților să distrugă corespondența internă, să evite anumite cuvinte și să citeze frecvent avocații. Această strategie are scopul de a reduce informațiile care ar putea fi folosite împotriva companiei în instanță.

Compania a adoptat această practică din 2008, în urma unei investigații antimonopol inițiate după o afacere cu Yahoo. Într-o notă confidențială, conducerea a subliniat importanța gestionării informațiilor, avertizând că angajații trebuie să fie prudenți în comunicările lor. Setările aplicației de mesagerie interne au fost modificate pentru a șterge automat istoricul mesajelor la 24 de ore după trimitere.

Google a promovat această cultură, ceea ce este susținut de documente și dovezi din cadrul a trei procese legale. Angajații au fost încurajați să includă avocați în corespondență, chiar și atunci când subiectele legale nu erau discutate. Deși organizațiile sunt obligate să păstreze documentele în cazul unor litigii, raportările arată că mulți angajați nu au respectat această regulă.

Judecătorul James Donato, implicat în cazul Google împotriva Epic Games, a remarcat o „atac frontal asupra justiției corecte” și a promis că va identifica vinovații. De asemenea, judecătoarea Leonie Brinkema a subliniat că lipsa de documente din corespondența internă ar trebui să fie considerată o dovadă împotriva companiei. Google a declarat că își ia în serios obligațiile de a păstra și furniza documentele relevante.

Google, fondată în 1998, a avut de-a lungul timpului probleme cu legislația antimonopol. În primii zece ani, angajații au redactat de 13 ori mai multe scrisori decât media companiilor. În 2011, compania a început să evite termenii care ar putea fi interpretați ca fiind legate de competitivitate, cum ar fi „cota de piață” sau „dominația”.

În septembrie 2023, Google s-a confruntat cu un alt proces antimonopol, iar Ministerul Justiției a afirmat că a ascuns documente esențiale. Judecătorul Amit Mehta a observat că Google a învățat din lecțiile trecutului și a instruit angajații să evite crearea de „probe rele”. Cu toate acestea, acest lucru nu a avut un impact asupra verdictului, iar compania a fost recunoscută pentru monopol.

Angajații Google au devenit precauți cu privire la comunicările lor, uneori recurgând la metode învechite pentru a evita păstrarea istoricului. De exemplu, în 2017, un director a întrebat despre posibilitatea de a folosi un fax pentru a evita ca o scrisoare să devină un document legal. Au apărut și grupuri de discuții neoficiale, cunoscute ca „Vegas”, inspirate de expresia „ce se întâmplă în Vegas, rămâne în Vegas”. Deși angajații implicați în litigii nu pot dezactiva salvarea istoricului, au început să comunice prin aplicații externe, cum ar fi WhatsApp.

Întoarce-te la pagina principală