Bacterii „devoratoare de carne” în creștere în apele de inundație din Florida după uraganele consecutive
Funcționarii de sănătate din Florida au avertizat rezidenții să stea departe de apele de inundație, după o creștere a cazurilor de infecție cu Vibrio vulnificus.
© elpo11o via Getty
Uraganele Helene și Milton au lăsat în urma lor bacterii ce pot provoca infecții severe. Autoritățile din Florida îi avertizează pe cetățeni să evite apele inundate care ar putea conține Vibrio vulnificus, după o recentă creștere a cazurilor după uraganul Helene de la sfârșitul lunii trecute.
Există mai multe specii de bacterii Vibrio care pot provoca boli la oameni, dar V. vulnificus este deosebit de periculoasă. Când aceste bacterii marine pătrund în răni deschise, ele pot declanșa o afecțiune gravă, numită fasciită necrotizantă, care distruge rapid pielea și țesutul din jurul rănii. Deși aproximativ 150 până la 200 de cazuri de V. vulnificus sunt raportate anual, dezastrele naturale precum uraganele sunt cunoscute pentru a provoca focare mai mari.
Înainte de sosirea lui Helene, Florida a avut un sezon relativ blând în ceea ce privește bacteriile Vibrio. Totuși, după uragan, a avut loc o creștere semnificativă, cu 24 de cazuri raportate până la sfârșitul lunii septembrie și 38 de cazuri noi de când Helene și Milton au atins țărmul. Până în prezent, au fost raportate 74 de cazuri și 13 decese, în creștere față de 46 de cazuri și 11 decese documentate anul trecut.
Departamentul de Sănătate din Florida „îndeamnă cetățenii și vizitatorii să evite apele inundate și să prevină expunerea la acestea”, având în vedere prognoza de inundații și ploi abundente cauzate de uragan.
Deși V. vulnificus rămâne o apariție rară, aproximativ una din cinci persoane moare din cauza acestor infecții. Anul trecut, autoritățile de sănătate publică au avertizat că valurile de căldură din acea vară ar fi putut provoca o creștere a cazurilor. Alte cercetări au raportat că cazurile din estul Statelor Unite au crescut de opt ori între 1988 și 2018, iar domeniul cazurilor a avansat constant spre nord în fiecare an. Un motiv major pentru această expansiune este efectul schimbărilor climatice asupra mediului, inclusiv riscurile și severitatea evenimentelor meteorologice extreme, cum ar fi uraganele.
Persoanele cu sistem imunitar slăbit sunt mai vulnerabile la infecții severe din cauza V. vulnificus. Oricine are răni deschise ar trebui să evite contactul cu ape sărate sau estuarine. Dacă decizi să te înoți în mare cu tăieturi, ar trebui să porți un bandaj impermeabil și să speli bine orice tăietură care intră în contact cu apă sărată. Bacteria poate infecta uneori oamenii și prin consumul de alimente crude sau gătite insuficient, așa că este recomandat să gătești stridiile și alte crustacee.