Compania rusă de soluții pentru infrastructură dinamică, locuri de muncă virtuale și servicii cloud a prezentat versiunea actualizată a produsului său Basis Virtual Security, care asigură protecția datelor în medii de virtualizare. Lansarea 3.2 include 118 funcții noi, îmbunătățiri și corecții. De asemenea, Basis Virtual Security a trecut cu succes testele de conformitate FSTEC pentru securitatea informațiilor, atingând cel de-al patrulea nivel de încredere (UD4).
În noua versiune Basis Virtual Security 3.2 a fost introdusă opțiunea de backup pentru mașinile virtuale (MV), inclusiv backup incremental. Crearea copiilor de rezervă este posibilă atât pentru MV în funcțiune, cât și pentru cele oprite, iar stocarea acestora se poate face pe un depozit NFS. Interfața grafică a fost semnificativ îmbunătățită pentru a facilita procesul de backup și restaurare a MV pentru administratori.
Modificările importante din noua versiune includ și controlul integrității mașinilor virtuale. Instrumentele actualizate ajută administratorul să identifice rapid modificările neautorizate în mediile virtuale și să reacționeze corespunzător. Politicile de integritate au fost actualizate, incluzând niveluri separate de aplicabilitate pentru nodurile de calcul și mașinile virtuale pe Linux și Windows. De asemenea, au fost adăugate măsuri pentru VM-urile active în caz de încălcare a integrității, iar lansarea mașinilor virtuale poate fi interzisă în cazul unor neconformități cu standardele de integritate. Jurnalizarea sarcinii de calcul a sumelor de control este acum disponibilă, iar pentru acesta se pot utiliza algoritmi conformi standardului național GOST R 34.11–2012.
Basis Virtual Security versiunea 3.2 a trecut rapid testele FSTEC, care trebuie să fie completate de toate soluțiile certificate ca măsuri de protecție a informațiilor după fiecare actualizare. Împreună cu platforma de virtualizare Basis Dynamix, noua versiune a obținut certificarea la nivelul 4 de încredere conform cerințelor FSTEC. Anterior, compania a redus semnificativ termenul de testare FSTEC de la 6 la 3 luni, datorită implementării de instrumente moderne de dezvoltare sigură.
„Noua versiune Basis Virtual Security este esențială pentru noi, nu doar ca dovadă a funcționalității produsului, ci și ca o confirmare a procesului nostru de dezvoltare sigură. Am reușit să reducem semnificativ termenele de testare și continuăm să optimizăm acest proces. Aceste eforturi permit clienților soluțiilor certificate să primească rapid actualizări, incluzând funcționalități noi și diverse îmbunătățiri”, a declarat Dmitry Sorokin, director tehnic al companiei.
Basis Virtual Security permite gestionarea accesului la sistemele informaționale, implementând autentificarea unică (SSO) și controlând integritatea mijloacelor de virtualizare. De asemenea, asigură autentificarea multifactorială și înregistrarea evenimentelor de securitate, implementând majoritatea măsurilor tehnice necesare pentru protecția datelor.