Un ciupercă de omidă terifiantă ar putea avea potențial în lupta împotriva cancerului
Cercetătorii au descoperit că ciuperca Cordyceps militaris conține un ingredient cheie care ar putea fi folosit pentru a ataca celulele tumorale.
© Kornwipa Ponganan via Getty
Un parazit mortal în omizi ar putea ajuta la combaterea cancerului la oameni. Oamenii de știință din Marea Britanie au găsit dovezi că ciuperca parazită a omizilor conține un ingredient esențial care ar putea perturba creșterea celulelor tumorale.
Ciuperca se numește Cordyceps militaris și este o rudă colorată strălucitor a unor ciuperci cunoscute pentru controlul minții victimelor lor. C. militaris este folosită frecvent în medicina tradițională chineză, iar cercetările au arătat că un compus specific, cordycepin, are proprietăți antiinflamatorii și alte efecte valoroase în tratamentul cancerelor. Cercetătorii de la Școala de Farmacie a Universității Nottingham au obținut o înțelegere a modului în care cordycepin ar putea fi utilizat pentru a ataca punctele slabe ale cancerului.
Cercetătorii au analizat cum modifică cordycepin activitatea a mii de gene din diferite linii de celule. Analiza a arătat că acest compus funcționează prin blocarea căilor care reglează creșterea celulară. De asemenea, au descoperit un produs metabolic specific, cordycepin trifosfat, care este probabil responsabil pentru efectul său. Acest produs este similar cu molecula adenosin trifosfat (ATP), „combustibilul” utilizat de celule pentru a îndeplini funcțiile.
Descoperirile, publicate în FEBS Letters, sugerează că cordycepin sau derivații săi sintetici ar putea fi folosiți pentru a suprima creșterea celulelor canceroase. Tehnicile dezvoltate pentru a studia activitatea cordycepin în celule pot ajuta cercetătorii în viitor. „Am cercetat efectele cordycepinului asupra unei game de boli și ne apropiem de înțelegerea modului în care ar putea fi utilizat ca un tratament eficient,” a declarat cercetătoarea Cornelia de Moor. „Datele noastre confirmă că cordycepinul este un bun punct de plecare pentru medicamentele noi împotriva cancerului.”
Există mistere rămase de rezolvat despre cordycepin, cum ar fi moleculele cu care interacționează pentru a influența creșterea. Tehnicile dezvoltate pentru a studia cordycepinul ar putea facilita identificarea genelor activate de compus. Potrivit lui de Moor, această informație va face mai ușor de măsurat efectul cordycepinului asupra celulelor sanguine ale pacienților.
Derivatele cordycepinului sunt deja testate în studii clinice umane ca tratament pentru cancer, cu rezultate promițătoare. Așadar, aspectul înfricoșător al acestei ciuperci ar putea deveni un beneficiu pentru umanitate.