Astăzi este 31 octombrie 2024
Din cauza problemelor în funcționarea transmisorului radio principal, sonda spațială „Voyager-1” a trimis un semnal pe Pământ printr-un modul auxiliar, care nu a fost activat din 1981. Acest lucru este raportat de agenția aerospațială americană NASA.
La mijlocul lunii octombrie, sonda interstelară a întâmpinat probleme în funcționarea echipamentului principal de comunicație și a fost automat transferată în modul de siguranță pentru economisirea energiei. Problema a fost descoperită după ce, pe 16 octombrie, s-a trimis un semnal prin rețeaua Deep Space Network (DSN) către sondă, pentru a activa unul dintre încălzitoarele sale, iar echipa misiunii nu a primit răspuns pe 18 octombrie.
După trimiterea de noi instrucțiuni către „Voyager-1” pe 16 octombrie, echipa misiunii aștepta să primească un semnal de răspuns cu date de la sondă în următoarele zile. De obicei, transmiterea semnalului către sonda aflată la mai mult de 24 miliarde km de Pământ durează aproximativ 23 de ore. La fel de mult durează și transmiterea semnalului de la sondă înapoi pe Pământ. Însă, pe 18 octombrie, echipa misiunii nu a detectat semnalul de la „Voyager-1” pe banda de frecvență X. Acest lucru s-a întâmplat deoarece semnalul pe banda de frecvență X a avut o putere mai mică, datorită sistemului de protecție de urgență. Totuși, echipa a reușit mai târziu să primească un semnal de la sonda, dar pe 19 octombrie, legătura cu „Voyager-1” s-a întrerupt complet, deoarece sonda a oprit transmisorul pe banda de frecvență X.
Inginerii misiunii consideră că sistemul de protecție de urgență s-a activat de mai multe ori, ceea ce a dus la comutarea pe un transmițător auxiliar de semnale, care funcționează în banda de frecvențe S. Acesta nu a fost utilizat de sondă din 1981. Distanța mai mare de Pământ a ridicat temeri cu privire la capacitatea de a primi semnalul de la transmițătorul S, care consumă mult mai puțină putere decât cel principal. Cu toate acestea, specialiștii au decis să trimită semnalul pe 22 octombrie către transmițătorul S. După două zile, pe 24 octombrie, echipa misiunii a reușit să restabilească canalul de comunicație cu sonda.
„Dezactivarea transmițătorului principal pare să fi fost cauzată de sistemul de protecție, care rezolvă problemele autonom. Echipa acum adună informații pentru a determina sursa problemei și a readuce „Voyager-1” în funcționare normală”, se arată în declarația NASA.
Activarea sistemului de protecție poate fi cauzată de diverse motive, inclusiv consumul excesiv de energie. Dacă acest lucru se întâmplă, sonda deconectează automat sistemele non-esențiale pentru a economisi energie.
Inginerii misiunii încearcă să afle cauza activării sistemului de protecție, având în vedere că „Voyager-1” ar fi trebuit să aibă suficientă energie pentru a funcționa încălzitorul. NASA a menționat că identificarea sursei problemei ar putea dura câteva săptămâni.